Maten

Maten

Velgjørende lokal kortreist

Tyrkisk kjøkken er ofte sett som  et av verdens ledende. Det har sine røttene i de gamle rettene fra Anatolia, Mesopotamia, Sentral-Asia, Middelhavet og Balkan.

Tradisjonell frokost  består av brød , et utvalg av oster,  egg, tomater , agurk , oliven , syltetøy og honning . Noen foretrekker også simit , eller poğaça som erstatter vanlig brød. Simit er brød dekket med sesamfrø som går veldig bra med en myk smørbar ost og ayran , en populær saltet yoghurtdrikk . Poğaça er et mykt og fuktig brød. Laget med en god mengde smør samt olje  og kan være fylt med en blanding av persille og hvit ost . Beyaz peynir , eller hvitost (ofte oversatt som feta ) , er alltid i utvalget av oster tilstede på frokost.  Noen ganger spises sucuk, en krydret pølse, med typisk tyrkisk eggerøre, menemen. I menemen inngår finhakket tomater, grønnsaker og egg. Te, dyrket i Tyrkia, har en svært viktig rolle i tyrkisk kultur og inngår i all frokost.

Lunsj og middag fra et av verdens ledende kjøkken kan bestå av alt fra en enkelt salat  eller et utvalg av varme og kalde retter. Utvalget av kalde forretter kjent som mezes, kan etterfølges med annen varm forrett og deretter hovedrett som kan bestå av kjøtt eller fisk. Mezeretter blir tilberedt av sesongens lokale grønnsaker, bønner og urter. Forretter kan inkludere  stekt aubergine med yoghurt, börek, fritert blekksprut og stekt blåskjell. Börek er en rett som kan ha mange forskjellige former. Den består av lagdelt butterdeig som er fylt med en rekke forskjellige fyllinger og er enten bakt eller stekt. For eksempel er sigara böreği fylt med ost, rullet opp som en sigar , og deretter fritert . Andre ganger er deigen fylt med spinat, ost og deretter bakt.

Hovedretten kan bestå av kjøtt eller fisk. Populær hovedrett er Köfte som er grillet kjøttboller laget av kjøttdeig/finnmalt lam  og kalvekjøtt. Ulike krydder er blandet med kjøttet for å gi kjøttdeigen sin karakteristiske smak . Fisk avhenger av sesongen. Forskjellige lokale varianter som sea bass , sea bream og reker , blekksprut og ansjos. Fisk blir servert mest grillet og servert med sitron , olivenolje og urter . Det er sjelden tunge sauser som benyttes til grillet kjøtt og fisk. Smaken er ment å komme gjennom ingrediensenes friskhet. Manti er en pastarett fylt med kjøttdeig og serveres i en yoghurtsaus med krydret smør og er svært populær .

Pide faller i sin egen kategori. Kan beskrives som pizza , men er ganske forskjellige i form og innhold. Pide er laget med  en svært tynn deig som er rullet ut og deretter formet i en avlang form. Finmalt lam med krydder og urter er en type som benyttes , smuldret fetaost med tomater og urter er en annen. Fordi de er veldig lange, blir de ofte servert i skiver to eller tre i stykker . Lahmacun bør også nevnes her. Laget av rund, tynn deig som er toppet med et tynt lag av fint hakket lam , urter og krydder . Bakt i ovn og deretter servert med frisk persille og sitronsaft .

Dessert er en viktig del av tyrkisk kjøkken. De grunnleggende felles desserter er baklava , muhallebi og revani . Baklava er laget av butterdeig, deigen er lagvis blandet med sirup og finhakket nøtter . Muhallebi er en søt melkepudding laget med rismel. Revani er en semulegrynkake dynket i sirup . Et mangfold med søtsaker fra Aegean-regionen, inkludert puddingen tavuk göğsü.