Reisemål

Reisemål

Bodrum og omegn i Egeer-regionen sørvest i Tyrkia

Praktfulle Egeer-regionen grenser mot Egeerhavet i vest og Marmara-regionen i nord. Middelhavs-regionen i sør og sørvest og Sentral-Anatolia i øst. Den vakre kystlinjen byr seg frem som perler på snor. Opplevelsesmuligheter med sandstrender, viker og bukter pyntet med arkeologiske overraskelser og krystallklart blått hav. Kysten er omgitt av fortryllende olivenlunder, klipper og furuskog. Dette kan oppleves til fots, med bil eller fra havet med “Bodrum Gulets”. Innlandet byr på rike tradisjoner i møte med gammel kultur. Kysten med fiskehavner, innlandet med landsbyer byr på vakker natur og er beriket med arv etter sivilisasjoner med 5000 års historie.

Optimal klima for opplevelser
Med middelhavsklima ved kysten kan reisende nyte et mildt klima med frodig vår, varm sommer, solfylt høst og vinter med sporadiske regnskyll. Vår- og høstmånedene er mest innbydende for reiseaktiviteter med utforskning av kyst og innland.

Historie og Oldtidskulturer
Som hjem for sivilisasjoner gjennom historien, regnes regionen som en av de rikeste steder spesielt for arkeologiske aktiviteter. Oldtidens to av syv underverker; Artemis tempel i Efesos og Mausoleet på Halikarnassos (Bodrum) befinner seg her. I tillegg finner vi i regionen den høyeste konsentrasjon av gamle byruiner.

“Modergudinne”
Oldtiden er tidsperioden fra dannelsen av de første sivilisasjonene og frem til Romerrikets fall cirka år 500. Forskerne enes om at mange oldtidskulturer dyrket kvinnelige guddommer som tilsvarer den moderne oppfatningen av en “modergudinne”. Den neolittiske perioden 8000-3000 f.Kr er omtalt i menneskehetens historie som ”den neolittiske revolusjon”  med overgang fra nomadeliv til et liv med faste bosetninger med jordbruk og husdyrhold. 
Oldtidens mennesker var opptatt av det “hellige” i naturen, årstidenes gang og ”modergudinner”. Arkeologiske funn med hovedvekt på kvinnefigurer fra oldtiden blir tolket som mulige spor av matriarkalsk samfunnsstruktur. Og noen forskere har beskrevet de kulturelle ulikhetene mellom samfunnene tilhørende ”neolittiske periode” og etterfølgende “bronsealderen” (noen steder jernalderen). Samfunn tilhørende den neolittiske periode er betraktet som gudinne- og kvinneorientert. Perioden etter med invasjoner som patriarkalske. Kvinneorienterte samfunn er betraktet som fredelige som tillot og fremmet økonomisk likhet. Kvinnefigurer fra oldtiden diskuteres og debatteres fortsatt. Det som mange enes om er forståelsen av neolittiske samfunn som mer egalitær enn bronsealderens patriarki. Les mer her.

Myter
Egeer-regionen favner også mange skrevne myter som beskriver modergudinnedyrkelsen i samfunn hvor kvinner og menn angivelig var likeverdige. Et berømt legendarisk kvinnestyre i utkanten av regionen var Amasonesamfunnet som tok form i fantasien slik de er avbildet i relieffer i Mausoleet av Mousolus i Halikarnassos.

Turkey_ancient_region_map_caria[1]Bodrum i den sørlige delen av Bodrumhalvøya  
Havnebyen Bodrum i den sørvestlige Egeerregionen i provinsen Muğla tilbyr opplevelser for alle sansene. Bodrum kalt for Halikarnassos i oldtidsriket Karia. Opprettelsen av byen hviler på flere tradisjoner, den fremste som en dorisk koloni. Historikeren Herodot, født i Halikarnassos (484 f.Kr.) uttalte at da de gresktalende innvandrerne kom til byen bodde de stedegne folkene kariere og lelegere allerede i området. Da Karia kom under Perserriket, 386 f.Kr., kongen av Karia Hekatomnos ble Persisk satrap. Han etablerte sin slekt som kongelig dynasti – Hekatomnos dynastiet. Dronning Artemisia og Kongen Maussolos utsmykket byen med statuer, og templer. Du kan les mer her.

Natur Historie Kunst og Kultur
I tillegg til vakker natur og solrike dager året rundt tilbyr sjarmerende Bodrum fasinerende kultur, historie og kunst som går fem tusen år tilbake.

Mausoleet 
Gravmonumentet til Maussolos ble kjent som et av de syv underverker fra den antikke verden. Det ga opphav til navnet Mausoleum som ble fellesbetegnelse for strålende gravmonumenter.

Museer og Festivaler  
Festningen i Bodrum huser Museum of Underwater Archaeology. Et mangfold av festivaler og konserter arrangeres i festningen gjennom hele året som tiltrekker tilskuere fra utland og innland. Bodrum maritime museet stiller ut modellbåter brukt i Bodrum for svampdykking, fiske og transport. Museet har i tillegg permanent utstilling ‘Hasan Güleşçi Seashell Collection “

Bodrum International Ballet festival og Bodrum karneval
Arrangeres årlig og tiltrekker mange tilskuere fra inn- og utland. Innenfor klassisk musikk arrangeres Turgutreis International Classical Music Festival og Gümüşlük International Classical Music Festival. I tillegg arrangeres Bodrum Jazzfestival.

The Fisherman of Halicarnassus
Cevat Sakir Kabaagaçli(1890-1973) var en fargerik tyrkisk forfatter med betydelig innvirkning på utviklingen av intellektuelle ideer i Tyrkia i det 20. århundre. Han er sterkt forbundet med Bodrum, da han i 1925 ble dømt og forvist dit. Han ble forelsket i det vakre landskapet med fiskevær og svampdykkere. Cevat Sakir Kabaagaçli er kreditert for å bringe oppmerksomheten til den søvnige landsbyen Bodrum for det tyrkiske publikum. Han er også regnet som blant de første som introduserte “Blue Cruise”, også kjent som en Blue Voyage i tyrkisk litteratur. Se anbefalt litteratur.

Blue Voyage  
Med sine havner, marinaer og båtbyggingsverft rundt halvøya tiltrekker Bodrum seilentusiaster fra hele verden. Som viktig Blue Voyage base både i Tyrkia og i Middelhavet, er byen også kjent for sin verdensberømte Bodrum Gulet. Funnene etter båtrester tilsier at opprinnelsen til sjøfart i og rundt Bodrum går lengere tilbake enn bronsealderen 3000 – 1200 f.Kr. Siden 1989 arrangeres årlig The Bodrum Cup International Wooden Yacht Regatta.

Basarer og butikker 
Shopping gjennom de trange gatene i Bodrum er en stor opplevelse. Bodrum er internasjonalt kjent for sine shoppingmuligheter: byen har alt fra eksklusive butikker til lokale håndverksbutikker. Med alle sine utendørs basarer er byen et gigantisk marked. Bodrum har mange high-end butikker, hvorav mange ligger i shoppingstrøket nede ved havnen. Du finner også mye inspirert av tyrkisk kultur, så som eksotiske sandaler og smykker. Populært blant besøkende er tyrkiske teppebutikker. Milas-teppene fra provinsen Mugla produseres i de tusen hjem, og er meget populære.

Mattradisjoner
Lokalt – kortreist  Egeer-regionens mattradisjoner tilhører middelhavsdietten- anbefalt av ernæringseksperter med hovedvekt på ferske grønnsaker, urter og olivenolje. Flerfoldige varianter av grønnsaker og urter høstes lokalt, og kan kjøpes i lokale markeder.

Sesongens fisk kjøpes hos lokale fiskere og serveres slik en ønsker den ved populære fiskerestauranter like rundt hjørnet. Nytelse for kropp og sjel.

Tarhana- Mugla provinsen er kjent for sin velgjørende Tarhana som inneholder grønnsaker blandet med yoghurt. Brukes i supper, spesielt om vinteren.

Oliven og tørket paprika-  Oliven, olivenolje samt tørket paprika selges av bønder fra området i de lokale markeder. Disse tradisjonene har sine røtter fra oldtiden, og har fortsatt sin betydning.

Keskek- Unik rett fra Mugla som serveres spesielt til bryllup.

Tidsforskjell  Tid i Tyrkia = Norsk tid + 1 time

Våre gruppeturer er beregnet for minimum 12, maksimum 14 deltakere i hver gruppe.
Se detaljert informasjon om My Mother Kulturreisers gruppeturer under fanen Opplevelsesreiser.